top of page
logo_transparent_background_edited_edite

Waarom je vandaag je BH moet doorknippen, en transparant moet gaan communiceren

Transparante communicatie_edited.jpg

Blog

Weet je wat lekker is? Je Victoria’s Secret-beha stuk knippen. Je 16 Estée Lauder-huidcrèmes in de prullenbak smijten. Je Louboutins in de fik steken. En je beenhaar laten groeien.

 

Wat een bevrijding. Transparant communiceren voelt ook zo.

 

Transparante communicatie. Wat is dat?

Transparante communicatie is als een huis dat ’s avonds de gordijnen open heeft. Je ziet alles. Op de bank bladert een veertiger door de Telegraaf. Een blonde vrouw ruimt de Miele-vaatwasser in. Je spot een wijnvlek in de Berber.

 

Ah, denk je. Deze bewoners verbergen niks.

 

Als je transparant communiceert ben je gewoon open. Zonder verborgen agenda. Stelt iemand een kritische vraag? Dan poets je de vlekken van het raam en geef je een nóg beter inkijkje. 

 

Helder. Maar waarom zou ik dat willen?

Omdat je klanten van je gaan houden.

 

Iedereen gruwt van gebakken lucht en van leugens. Iedereen. Maar gooi je de boel open? Beken je eerlijk dat je de keuken vandaag niet kunt installeren door een planningsfout? Dan kom je binnen bij je klanten. Ze leren je kennen. Ze begrijpen je keuzes. En ze gaan je vertrouwen.

 

Ik wil ook schone ramen. Hoe krijg ik die?

Wees eerlijk. De eerste twee jaar van je leven kon je niet anders. Later leerde je dat je fouten moet verbergen. Durf jij dat zelfbeschermingsmechanisme van je af te gooien? Ga goudeerlijk delen.

 

Deel je nieuwtjes op social media. Deel je kennis. Deel belangrijke documenten, ook als ze gevoelig zijn. Deel je fouten. Deel je plannen. Deel je gewijzigde plannen. Deel. Deel. Deel. Doe dat lekker ongevraagd. En krijg je alsnog vragen (tuurlijk krijg je die)? Laat het achterste van je tong zien.

 

Maar straks rekenen ze me af op mijn fouten

Een fout moeten toegeven is pijnlijk. Het schaadt misschien je imago. Maar wat als de wereld via het AD moet horen dat je creatief directeur niet van zijn stagiaires kan afblijven? Terwijl jij dat al 3 jaar wist? Of als je Ziggo-klanten zonder uitleg twee keer zoveel moeten betalen voor hun abonnement? Dan worden ze boos. Ze gaan gissen. Ze geloven je niet meer. En jij bent de controle kwijt.

 

Was je maar vanaf het eerste moment open geweest.

 

Toch wil ik niet dat mijn concurrenten óók alles weten

Jij houdt de regie. Je hoeft het recept van je plasticvrije vaatwastabletten niet bekend te maken.

 

Of wel, natuurlijk. Wat jij wilt. Maar als je iets níét zegt, moet je wel onderbouwen waarom.

 

Trouwens. Niet alles is concurrentiegevoelig. Echt niet. Laat je klanten zien wie jíj bent. Dat jij kiest voor een langere bezorgtijd vanwege het milieu, bijvoorbeeld. Kan jou het schelen wat je concurrent met die info doet.

 

Artsen zonder Grenzen ging je voor

In 2011 laat Artsen zonder Grenzen onderzoek doen naar haar eigen werkwijze. De conclusies zijn niet mals. Artsen laten zich beïnvloeden door regimes. Medewerkers zijn betrokken bij corruptiezaken.

 

Oef.

 

Toch brengt Artsen zonder Grenzen het rapport naar buiten. Ze trekken meteen het boetekleed aan. Maar ze laten óók zien met welke ethische dilemma’s ze dagelijks te maken hebben. Laat je slachtoffers van geweld sterven? Of doe je zaken met gewapende milities zodat je de slachtoffers kunt helpen?

 

En kijk eens naar Pieter Pot

In 2019 start Jouri Schoemaker de verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot. Ze hebben een vliegende start. Maar eind 2023 gaat Pieter Pot failliet.

 

Einde verhaal, denk je.

Niet dus.

 

Schoemaker heeft inmiddels tienduizenden klanten verzameld, die zijn reis hebben gevolgd. Want vanaf dag 1 is Schoemaker open geweest. Hij gaf toe hoe eng hij het vond om een supermarkt te beginnen. Hij vertelde hoe moeilijk het is om producten in grootverpakkingen te laten leveren. En hij legde uit waarom hij producten uit het assortiment moest halen.

 

Het resultaat: de klanten brengen zoveel geld bij elkaar dat Pieter Pot eind maart 2024 een doorstart kan maken.

Dus

Zo ben je transparant:

  • Wees open in je communicatie

  • Deel vrij

  • Vrees niet voor je concurrenten

 

En zo begin je

Schrijf onder elkaar:

  • Iets waar je trots op bent

  • Iets waar je de zenuwen van krijgt

  • Een nieuwtje

Zet achter elk punt hoe je dat gaat delen. Met een bericht op social media? Een video? Een blog?

 

Plan iedere week een uur in voor de uitwerking.

bottom of page